Projecten ‘Medusa’ en ‘Tor Gold’

Februari – juni 2022

In 2022 is hard gewerkt aan de opzet en uitvoering van twee unieke projecten, genaamd ‘Medusa’ en ‘Tor Gold’. Het verhaal achter dit project maakt het dat het bijzonder is. Een aantal jaren geleden trof Piet-jan Vermeulen, grondlegger van onze stichting, een bijzondere zaailing aan van de welbekende kronkelhazelaar. Een toevallige ontdekking, die -zo blijkt nu- een heel mooi effect kan genereren. Piet-jan kwam te overlijden, maar de zaailing bleek uiteindelijk veredelbaar en ook te vermeerderen. Een nieuwe variëteit van de Corylus Avellana was geboren. Een toevallige ontdekking leidt tot nieuw leven!

Dat geldt ook voor de Spiraea ‘Tor Gold’, een varieteit, die was ontdekt door bevriende kwekers uit Hazerswoude: de Fa. Timmermans – Stolwijk. Met deze licentiehouders en met Valk Plant zijn we tot overeenstemming gekomen om ook deze soort vrij van licentierechten te gaan kweken, mits de opbrengst ten goede komt aan goede doelen.

Veredelen en vermeerderen
De hazelaar kwam na enkele omzwervingen terecht bij Jan-Willem Wezelenburg in Hazerswoude: een vakman op gebied van het veredelen van heestersoorten. Hij kreeg het voor elkaar om de hazelaar op een goede wijze te veredelen en liet de heestervariëteit registreren onder de nieuwe officiële naam Corylus Avelana Medusa (JWW-9). In samenwerking met Van Vliet New Plants krijgt deze heester meer bekendheid. De vermeerdering is begonnen bij verschillende kwekers in Boskoop e.o. Van Vliet New Plants gaat de ‘Medusa’ wereldwijd op de markt brengen.

Unieke samenwerking
Onze stichting heeft het initiatief genomen om in onderlinge samenwerking de heesters in een ‘limited edition’ kleinschalig te gaan kweken, te verkopen en de opbrengsten daarvan te doneren aan het Radboud Oncologie Fonds en aan projecten die kunst en cultuur bevorderen in Boskoop.

Het vermeerderen en kweken vindt plaats bij Inizo, een leef/werkgemeenschap voor jongeren met autisme, gevestigd in Boskoop. Aan het eind van ieder groeiseizoen gaan we de beide heesters verkopen. Daarmee hopen we voor heel lange tijd donaties te kunnen doen aan het Radboud Oncologie Fonds, andere goede doelen en aan kunst- en cultuurprojecten in Boskoop.